Ja, ik weet wel dat iedereen de verhalen heeft gehoord over hoe ‘kindjes in de buik van hun Mama groeien’. En nee, natuurlijk gelooft niemand meer in ooievaars die met roze, huilende pakketjes rondvliegen. Maar ken je ook het verhaal van kindjes die in de kool groeien? En weet je dan ook waar dat verhaal vandaan komt? Dat komt door de spruiten.

Spruitjes lijken net heel kleine kooltjes en dat is niet zo vreemd want het zijn ook daadwerkelijk kleine kooltjes. In elk spruitje groeit een piepklein kaboutertje. Een kabouterbaby, zou je kunnen zeggen. Met een piepklein puntmutsje op. Met piepkleine kabouterklompjes aan. En als het een jongetje is, dan ook met een piepklein kabouterbaardje.

Als de spruit rijp is om geoogst te worden, is de kabouter groot genoeg gegroeid. Dan springt hij het spruitje vlug uit. De spruit gaat dan weer dicht, wordt in grote kisten of zakken gedaan en naar de winkel vervoerd. Vanuit de winkel komt het in je keuken en belandt op je bord.

Soms, heel soms, is de kabouter in slaap gevallen en heeft niet gemerkt dat hij uit de spruit had moeten springen. Luister dus altijd even goed voordat je een spruitje opeet, of je niet iemand zachtjes hoort snurken daarbinnen…